Effektreserven

Hur ditt batterilager genererar intäkter

Syftet med batterilager

Förbrukning & produktion måste vara i balans

För att säkerställa att elnätet alltid är i balans behövs en effektreserv som både kan ta emot och skicka ut effekt på nätet. Effekten från batterier som anslutit sig till CheckWatt genom Effektpoolen handlas dagligen upp av Svenska Kraftnät för effektbalansering. I utbyte så betalas det ut en ersättning till alla som är med och hjälper till.

Mer om effektreserven
Förklaring av effektreserven - produktion och förbrukning måste vara i balans.
Flödesdiagram - hur fungerar CheckWatt och Currently?

CheckWatt ansluter ditt batterilager till effektreserven

Genom vårt samarbete med CheckWatt kan vi erbjuda våra kunder möjligheten att tjäna pengar på sina batterilager. CheckWatt har ett virtuellt kraftverk som heter Currently, som består av aggregerade batterilager från individuella ägare. Genom att samla kapaciteten från flera mindre resurser kan Currently agera som en samlad aktör emot Svenska Kraftnät och leverera stödtjänster som frekvensreglering.

Prognos budget effektreserven. Batterilager som långsiktig investering.

Batterier som långsiktig investering

Svenska Kraftnät har sedan 2020 ökat sin budget för effektbalansering med runt 40% årligen - från 1,2 miljarder SEK 2020 till över 6 miljarder SEK. Med ökad komplexitet i kraftsystemet har Svenska Kraftnät uttryckt att balanseringsprocesserna MÅSTE utvecklas och har satt upp stora mål för den nära-framtiden.

Mer om batterier som investering

EnergyInBalance

Efter att du anslutit dig till CheckWatt och Currently genom Effektpoolen, kan du följa din data i realtid genom portalen EnergyInBalance. Här kan du följa din solproduktion och elförbrukning timme för timme, vilket gör det enklare att fatta välgrundade beslut om din energianvändning. I symbios med Currently, blir du en aktiv deltagare i övergången till ett mer hållbart och effektivt energilandskap.

Mer om EnergyInBalance

Fyll i vårt formulär för att bli kontaktad av vårt support-team

Vi hjälper dig komma igång, oavsett om du är privatperson eller företag, vill köpa nya batterier eller ansluta dina existerande

Intresseanmälan skickad!
Något gick fel, ladda om sidan och försök igen

Från bloggen

Populära resurser

Fler blogginlägg

Installation av batterilager

Att installera ett batterilager är en komplex uppgift som kräver noggrann planering och expertis inom teknik och säkerhet. Det är viktigt att välja rätt plats och typ av batterier, samt att anlita ett kvalificerat elinstallationsföretag registrerat hos Elsäkerhetsverket. Genom att följa dessa riktlinjer kan du säkerställa att din anläggning är både effektiv och säker.

Läs mer om installation

Tillståndshantering

Om du ska installera ett batterilager, är det viktigt att veta att det inte bara handlar om teknik och installation. Det finns också en rad lagar och regler att förstå och följa, från att eventuellt behöva ansöka om bygglov till att meddela ditt elnätsbolag om ändringar. Du kan läsa mer om detta i vår guide via knappen nedan.

Guide för tillståndshantering

För dig med solpaneler

Om du redan har solpaneler är det viktigt att förstå hur du kan optimera din investering. Energilagring kan vara nästa steg för att fullt ut dra nytta av din solenergiproduktion. I vår senaste bloggartikel går vi igenom köpprocessen och förklarar varför en kombination av solpaneler och batterilagring är en vinnande strategi

Läs mer om solpaneler

SVK betalade ut över 6 miljarder kr under 2022

Vanliga frågor

Vad kostar det att använda och ansluta till Currently?

Kostnaden för Currently är prestationsbaserad vilket innebär att CheckWatt tar ut en andel av genererade intäkter. För mer information kan du prata med någon av våra partners/installatörer.

Måste jag betala skatt för inkomsterna från Currently?

Om intäkterna överskrider Skatteverkets schablonavdrag (i dagsläget 40 000 per bostad och år) behöver du skatta enligt inkomst av kapital. Du kan ladda ner rapporter från vår portal EnergyInBalance och använda när det är dags att deklarera.

Kan alla vara med och leverera systemtjänster via Currently?

Med CheckWatts virtuella kraftverk Currently så kan alla vara med och bidra oavsett storlek på installation. Mindre resurser, exempelvis batterier, grupperas tillsammans med andra liknande energiresurser för att bilda ett stort virtuellt kraftverk där alla resurserna arbetar tillsammans. Det förutsätter dock att din energiresurs är kompatibel med Currently.

Hur kan ett batterilager hjälpa elnätet?

Batterilager kan avhjälpa lokala problem som flaskhalsar i elnäten men även övergripande problem som frekvensavvikelser. Currently utför frekvensreglering med mycket snabb aktiveringstid, eftersom batterilager har betydligt lägre fördröjning från styrning till effekt än traditionella kraftverk. Batterier lämpar de sig därför perfekt för dessa funktioner.

Får jag skattereduktion (60 öre/kwh) av det som batteriet skickar ut på nätet eller den el som används för stödtjänster?

Skattereduktionen handlar om direkt produktion av förnybar el. Däremot kan man göra ett avdrag på såld el ut på elnätet från batteriet för energiskatten (46öre ink.moms) då man endast lagrat energin och inte förbrukat den. Dessa siffror kan man ta ut från EnergyInBalance för att se hur många kWh man såld från solelen och batteriet vardera.

Fler frågor?

Du hittar fler vanliga frågor via knappen nedan.

Vanliga frågor