CheckWatt logga

CheckWatt - Tjäna pengar på att balansera det svenska kraftnätet

Skapa en långsiktig inkomstkälla genom att ansluta ditt batterilager till svenska effektreserven

Intresseanmälan skickad!
Något gick fel, ladda om sidan och försök igen

Uppskattad årsersättning 2023

267 198 kr

50 kW batterilager

534 395 kr

100 kW batterilager

801 593 kr

150 kW batterilager

Dessa siffror är baserade på marknadens priser från 2020 fram tills idag och varierar beroende på olika faktorer. Marknadspriserna kan svänga upp och ner, så ingen kan förutspå hur priserna kommer se ut i framtiden. Källa: Checkwatt 2023-11-24

Flödesdiagram - hur fungerar CheckWatt och Currently?

CheckWatt ansluter ditt batterilager till effektreserven

Genom vårt samarbete med CheckWatt kan vi erbjuda våra kunder möjligheten att tjäna pengar på sina batterilager. CheckWatt har ett virtuellt kraftverk som heter Currently, som består av aggregerade batterilager från individuella ägare. Genom att samla kapaciteten från flera mindre resurser kan Currently agera som en samlad aktör emot Svenska Kraftnät och leverera stödtjänster som frekvensreglering.

Effektpoolen - återförsäljare till CheckWatt

Vi hjälper dig komma igång med CheckWatts tjänster

För att komma igång med effektbalansering genom CheckWatt behöver du använda dig av en officiellt återförsäljare, som Effektpoolen. Våra experter hjälper dig hitta rätt modell, installatör och helhetslösning för din anläggning. Anmäl intresse, så berättar vi mer!

Samarbete mellan CheckWatt och Effektpoolen

Videomaterial

Så fungerar CheckWatts tjänster

I samarbete med Sveriges infrastruktur

Varför behöver vi effektbalansera?

Förbrukning & produktion måste vara i balans

Att effektbalansera betyder att stabilisera elnätets frekvens. När många är anslutna till nätet och använder el kan frekvensen sjunka, och när produktionen överstiger förbrukningen kan den öka. När du ansluter dig till CheckWatt jämnar du ut topparna och håller frekvensen jämn - och får betalt för det!

Förklaring av effektreserven - produktion och förbrukning måste vara i balans.
Prognos budget effektreserven. Batterilager som långsiktig investering.

Varför ska jag investera i batterier?

Svenska Kraftnäts satsning på effektbalansering ökar årligen

Svenska Kraftnät har sedan 2020 ökat sin budget för effektbalansering med runt 40% årligen - från 1,2 miljarder SEK 2020 till över 6 miljarder SEK. Med ökad komplexitet i kraftsystemet har Svenska Kraftnät uttryckt att balanseringsprocesserna MÅSTE utvecklas och har satt upp stora mål för den nära-framtiden.

Börja tjäna pengar på effektbalansering

Du får ersättning för att ansluta ditt batterilager till effektreserven

Intresseanmälan skickad!
Något gick fel, ladda om sidan och försök igen

Fyll i din e-postadress

Ange din mailadress för att få mer information skickad till dig och gå vidare till vårt intresseformulär.

Fyll i vårt formulär

Svara på vårt formulär för att ta reda på om ditt batteri kan kopplas upp till Effektpoolen. Tar mindre än 1 minut.

Anslut dig till Effektpoolen

Efter att vi har kontrollerat din ansökan behöver du bara köpa och installera vår mätare. Sen kan vi ansluta dig till Effektpoolen och du kan börja få avkastning på ditt batteri.

En grön investering i Sveriges framtid

Energilagring och effektbalansering är inte bara smarta finansiella investeringar, de är avgörande för Sveriges övergång till grön energi. Effektbalansering genom CheckWatt säkerställer en stabil och pålitlig energiförsörjning samtidigt som vi tar viktiga steg mot dem globala klimatmålen.

Svensk infrastruktur

Energilagring stärker Sveriges elnät och gör det mer motståndskraftigt, vilket är nyckeln till en hållbar framtid.

Grön energi

Genom effektbalansering kan vi maximera användningen av förnybar energi och göra Sverige till en förebild inom hållbarhet.

SVK betalade ut över 6 miljarder kr under 2022

Intresserad av att tjäna pengar på ditt batteri?

Anmäl ditt intresse genom att fylla i din mailadress och svara på vårt formulär. Formuläret tar under 1 minut att fylla i*

Intresseanmälan skickad!
Något gick fel, ladda om sidan och försök igen

Vanliga frågor

Vad kostar det att använda och ansluta till Currently?

Kostnaden för Currently är prestationsbaserad vilket innebär att CheckWatt tar ut en andel av genererade intäkter. För mer information kan du prata med någon av våra partners/installatörer.

Måste jag betala skatt för inkomsterna från Currently?

Om intäkterna överskrider Skatteverkets schablonavdrag (i dagsläget 40 000 per bostad och år) behöver du skatta enligt inkomst av kapital. Du kan ladda ner rapporter från vår portal EnergyInBalance och använda när det är dags att deklarera.

Kan alla vara med och leverera systemtjänster via Currently?

Med CheckWatts virtuella kraftverk Currently så kan alla vara med och bidra oavsett storlek på installation. Mindre resurser, exempelvis batterier, grupperas tillsammans med andra liknande energiresurser för att bilda ett stort virtuellt kraftverk där alla resurserna arbetar tillsammans. Det förutsätter dock att din energiresurs är kompatibel med Currently.

Hur kan ett batterilager hjälpa elnätet?

Batterilager kan avhjälpa lokala problem som flaskhalsar i elnäten men även övergripande problem som frekvensavvikelser. Currently utför frekvensreglering med mycket snabb aktiveringstid, eftersom batterilager har betydligt lägre fördröjning från styrning till effekt än traditionella kraftverk. Batterier lämpar de sig därför perfekt för dessa funktioner.

Får jag skattereduktion (60 öre/kwh) av det som batteriet skickar ut på nätet eller den el som används för stödtjänster?

Skattereduktionen handlar om direkt produktion av förnybar el. Däremot kan man göra ett avdrag på såld el ut på elnätet från batteriet för energiskatten (46öre ink.moms) då man endast lagrat energin och inte förbrukat den. Dessa siffror kan man ta ut från EnergyInBalance för att se hur många kWh man såld från solelen och batteriet vardera.

Fler frågor?

Du hittar fler vanliga frågor via knappen nedan.

Vanliga frågor