Existerande batterilager

Anslut ert batterilager och generera intäkter

Om ni redan har ett batterilager så kan ni ansluta det till Effektpoolen och börja tjäna pengar på det. För detta behöver ni en mätare från CheckWatt som ni kan köpa i vår webbshop. Leveranstid är 2-4 veckor.

Inte alla batterier är kompatibla, ni kan gå igenom vårt formulär för att kontrollera om ert batterilager är kompatibelt.

9 900 kr / mätare

I samarbete med Sveriges infrastruktur

Steg 1

Kontrollera kompatibilitet

Första steget är att kontrollera att ert batterilager är kompatibelt med CheckWatts virtuella kraftnät, Currently. Ni kan använda er av vårt formulär för att kontrollera kompatibilitet.

Kontrollera kompatibilitet

Steg 2

Köp och installera mätare

När ni kontrollerat att ert batterilager är kompatibelt kan ni gå in i vår webbshop och beställa CheckWatts CM10-mätare som ansluter ert batteripack till Svenska kraftnäts effektreserv. Ni kommer sedan få en guide från oss på hur ni installerar mätaren. Ni kan även beställa hjälp med installation.

Beställ mätare

Steg 3

Ert batterilager genererar pengar automatiskt

Efter installationen kommer ert batterilager att generera intäkter automatiskt. Pengarna kommer från Svenska kraftnät som betalar ut en kompensation för att använda ert batteri som del av effektreserven. Ni kan följa era intäkter via portalen EnergyInBalance.

Avkastning

Uppskattad årsersättning 2023

267 198 kr

50 kW batterilager

534 395 kr

100 kW batterilager

801 593 kr

150 kW batterilager

Dessa siffror är baserade på marknadspriser under 2023 och varierar beroende på olika faktorer. Marknadspriserna kan svänga upp och ner, så ingen kan förutspå hur priserna kommer se ut i framtiden. Källa: Checkwatt 2023-09-25

Varför får vi betalt?

Förbrukning & produktion måste vara i balans

För att säkerställa att elnätet alltid är i balans behövs en effektreserv som både kan ta emot och skicka ut effekt på nätet. Effekten från batterier som anslutit sig till Effektpoolen handlas dagligen upp av Svenska Kraftnät för effektbalansering. I utbyte så betalas det ut en ersättning till alla som är med och hjälper till.

Hur det funkar
Förklaring av effektreserven - produktion och förbrukning måste vara i balans.
Hur fungerar Effektpoolen?

Hur fungerar det?

Vi ansluter ert batteri till Sveriges Kraftnät

Effektpoolen samarbetar med CheckWatt för att erbjuda privatpersoner och företag möjligheten att stödja det Svenska Kraftnätet med effektbalansering och batterilagring.

Vanliga frågor

Vad kostar det att använda och ansluta till Currently?

Kostnaden för Currently är prestationsbaserad vilket innebär att CheckWatt tar ut en andel av genererade intäkter. För mer information kan du prata med någon av våra partners/installatörer.

Måste jag betala skatt för inkomsterna från Currently?

Om intäkterna överskrider Skatteverkets schablonavdrag (i dagsläget 40 000 per bostad och år) behöver du skatta enligt inkomst av kapital. Du kan ladda ner rapporter från vår portal EnergyInBalance och använda när det är dags att deklarera.

Kan alla vara med och leverera systemtjänster via Currently?

Med CheckWatts virtuella kraftverk Currently så kan alla vara med och bidra oavsett storlek på installation. Mindre resurser, exempelvis batterier, grupperas tillsammans med andra liknande energiresurser för att bilda ett stort virtuellt kraftverk där alla resurserna arbetar tillsammans. Det förutsätter dock att din energiresurs är kompatibel med Currently.

Hur kan ett batterilager hjälpa elnätet?

Batterilager kan avhjälpa lokala problem som flaskhalsar i elnäten men även övergripande problem som frekvensavvikelser. Currently utför frekvensreglering med mycket snabb aktiveringstid, eftersom batterilager har betydligt lägre fördröjning från styrning till effekt än traditionella kraftverk. Batterier lämpar de sig därför perfekt för dessa funktioner.

Får jag skattereduktion (60 öre/kwh) av det som batteriet skickar ut på nätet eller den el som används för stödtjänster?

Skattereduktionen handlar om direkt produktion av förnybar el. Däremot kan man göra ett avdrag på såld el ut på elnätet från batteriet för energiskatten (46öre ink.moms) då man endast lagrat energin och inte förbrukat den. Dessa siffror kan man ta ut från EnergyInBalance för att se hur många kWh man såld från solelen och batteriet vardera.

Fler frågor?

Du hittar fler vanliga frågor via knappen nedan.

Vanliga frågor