Köpa batterilager

Köp ett batterilager och generera intäkter

Vi hjälper dig välja rätt batterimärke, storlek och installatör. Vi ser även till att du får med den utrustning du behöver för att ansluta ditt nya batterilager till Svenska kraftnäts effektreserv. Fyll i en intresseanmälan så kontaktar vi dig inom kort.

Våra tjänster

Batterilager för solpanelsägare

Ni som redan har installerat solpaneler kan köpa batterilager och en CheckWatt-mätare som ansluter er till Effektpoolen.

Våra tjänster

Solpaneler för batteriägare

Ni som redan har ett batterilager installerat kan köpa solpaneler och en CheckWatt-mätare som ansluter er anläggning till Effektpoolen.

Våra tjänster

Fullständig batterianläggning

Köp en fullständing anläggning med batterilager, solpaneler, växelriktare och CheckWatt-mätare.

I samarbete med Sveriges infrastruktur

Steg 1

Fyll i formulär och få hjälp

Fyll i vårt intresseformulär så kontaktar vi dig och hjälper dig komma igång. Vi ser till att du får rätt utrustning och hjälp baserat på flera faktorer, bland annat var du befinner dig geografiskt och vilken elleverantör du har. Du kan boka en samtalstid, be att bli uppringd spontant, eller ta konversationen via e-post.

Anmäl intresse

Steg 2

Installation av batterilager och mätare

När vi kommit fram till vilket batteri du behöver, så beställer vi all utrustning du behöver och bokar in dig med en installatör. Du kommer då även få med CheckWatts CM10-mätare som ansluter ditt nya batterilager till Svenska kraftnäts effektreserv.

Läs mer

Steg 3

Ditt batterilager genererar pengar automatiskt

Efter installationen kommer ditt nya batterilager att generera intäkter automatiskt. Pengarna kommer från Svenska kraftnät som betalar ut en kompensation för att använda ditt batteri som del av effektreserven. Du kan följa dina intäkter via portalen EnergyInBalance.

Avkastning

Uppskattad årsersättning 2023

267 198 kr

50 kW batterilager

534 395 kr

100 kW batterilager

801 593 kr

150 kW batterilager

Dessa siffror är baserade på marknadspriser under 2023 och varierar beroende på olika faktorer. Marknadspriserna kan svänga upp och ner, så ingen kan förutspå hur priserna kommer se ut i framtiden. Källa: Checkwatt 2023-09-25

Varför får jag betalt?

Förbrukning & produktion måste vara i balans

För att säkerställa att elnätet alltid är i balans behövs en effektreserv som både kan ta emot och skicka ut effekt på nätet. Effekten från batterier som anslutit sig till Effektpoolen handlas dagligen upp av Svenska Kraftnät för effektbalansering. I utbyte så betalas det ut en ersättning till alla som är med och hjälper till.

Hur det funkar
Förklaring av effektreserven - produktion och förbrukning måste vara i balans.
Hur fungerar Effektpoolen?

Hur fungerar det?

Vi ansluter ditt batteri till Sveriges Kraftnät

Effektpoolen samarbetar med CheckWatt för att erbjuda privatpersoner och företag möjligheten att stödja det Svenska Kraftnätet med effektbalansering och batterilagring.

Vanliga frågor

Vad kostar det att använda och ansluta till Currently?

Kostnaden för Currently är prestationsbaserad vilket innebär att CheckWatt tar ut en andel av genererade intäkter. För mer information kan du prata med någon av våra partners/installatörer.

Måste jag betala skatt för inkomsterna från Currently?

Om intäkterna överskrider Skatteverkets schablonavdrag (i dagsläget 40 000 per bostad och år) behöver du skatta enligt inkomst av kapital. Du kan ladda ner rapporter från vår portal EnergyInBalance och använda när det är dags att deklarera.

Kan alla vara med och leverera systemtjänster via Currently?

Med CheckWatts virtuella kraftverk Currently så kan alla vara med och bidra oavsett storlek på installation. Mindre resurser, exempelvis batterier, grupperas tillsammans med andra liknande energiresurser för att bilda ett stort virtuellt kraftverk där alla resurserna arbetar tillsammans. Det förutsätter dock att din energiresurs är kompatibel med Currently.

Hur kan ett batterilager hjälpa elnätet?

Batterilager kan avhjälpa lokala problem som flaskhalsar i elnäten men även övergripande problem som frekvensavvikelser. Currently utför frekvensreglering med mycket snabb aktiveringstid, eftersom batterilager har betydligt lägre fördröjning från styrning till effekt än traditionella kraftverk. Batterier lämpar de sig därför perfekt för dessa funktioner.

Får jag skattereduktion (60 öre/kwh) av det som batteriet skickar ut på nätet eller den el som används för stödtjänster?

Skattereduktionen handlar om direkt produktion av förnybar el. Däremot kan man göra ett avdrag på såld el ut på elnätet från batteriet för energiskatten (46öre ink.moms) då man endast lagrat energin och inte förbrukat den. Dessa siffror kan man ta ut från EnergyInBalance för att se hur många kWh man såld från solelen och batteriet vardera.

Fler frågor?

Du hittar fler vanliga frågor via knappen nedan.

Vanliga frågor